Najaarsactie: zet ‘m op 55!
Het koude seizoen komt eraan, een goede tijd om te testen of je woning al klaar is voor een lagere watertemperatuur in de radiatoren.
Landelijk is er de actie: Zet ‘m op 60! Maar wil je van het gas af en je woning in de toekomst verwarmen met een warmtepomp dan is een lagere temperatuur nodig: 55 graden of lager.
Je kunt testen of jouw woning dan nog comfortabel warm wordt door de instelling op de cv-ketel aan te passen: zet ‘m op 55.
Waarom?
De cv-ketelthermostaat regelt de temperatuur van het verwarmingswater. Bij moderne cv-ketels is die temperatuur maximaal 80°C, bij oudere modellen kan dat zelfs 90°C zijn. Het kost veel gas om die temperatuur te bereiken en die temperatuur is vaak niet nodig. Als je de ketel op een lagere maximum temperatuur instelt, scheelt dat gas, dus kosten en CO2-uitstoot.
Een warmtepomp kan, afhankelijk van het type, de watertemperatuur voor de verwarming verwarmen tot maximaal 45 of tot maximaal 55 graden. Je kunt in een koude periode testen of je woning bij die instelling comfortabel warm wordt. Blijft het te koud, dan zul je misschien nog iets aan isolatie moeten doen en/of een radiator vervangen. Vraag dan een zonnewarmte-advies aan wat je het beste kunt doen.
Welke temperatuur?
Zijn er in de woning normale radiatoren, dan is 55°C een prima temperatuur. Heb je een bijzonder goed geïsoleerd huis en/of vloerverwarming, dan is een maximum temperatuur van tussen de 40°C en 50°C het beste. De CV stookt dan met een zo hoog mogelijk rendement.
Wordt je woning op koude dagen zo ook voldoende warm, dan kun je de temperatuur nog iets naar beneden doen.
Laat de tapwatertemperatuur op minimaal 60 graden staan
Voor de instelling van de temperatuur van het tapwater (kraan- en douchewater) is een minimale temperatuur van 60°C noodzakelijk om legionella te voorkomen. Dus verlaag deze instelling niet!
Instellen verwarming temperatuur CV ketel
Hoe doe je dat?
Je kunt zelf je cv-ketel instellen met hulp van de filmpjes op deze website: zetmop60.nl. Er zijn korte uitlegfilmpjes voor (bijna) alle cv-ketels.
Lukt het niet of wil je hulp? Een van onze vrijwillige zonnewarmte-coaches komt het graag voor je doen. Mail ons dan.