Warmtenetten duur? Hoe zit dat met het zonnewarmtenet in het Ramplaankwartier?
De laatste tijd lees je veel negatieve verhalen over warmtenetten: de aanleg wordt gestopt vanwege hoge kosten, of bewoners worden geconfronteerd met hoge prijzen voor hun warmte.
Bij het Zonnewarmteproject in het Ramplaankwartier hebben we hier gelukkig minder last van.
Hoe komt dat?
4 Redenen waarom het bij dit buurtwarmtenet een ander verhaal is.
Hoewel er wel wat prijsstijgingen zijn door inflatie, zijn de hoge kosten waarover je leest en hoort in de media voornamelijk van toepassing op warmtenetten met een
– Middentemperatuur, de temperatuur van het water is dan: 60-75°C, of
– Hoge temperatuur: watertemperatuur van 75°C of hoger.
In onze wijk komt een
– ZLT-warmtenet, een Zeer Laag Temperatuur-net, dat is met lauw water, namelijk maximaal 35°C.
Wat zijn de verschillen qua kosten?
1. Zonnewarmtenet vs traditionele warmtenetten
MT- en HT-netten hebben een bron nodig die de hoge temperatuur kan leveren, vaak (deels) aardgas of biomassa. De prijzen hiervan zijn de laatste tijd gestegen en erg wisselend. Investeerders vragen vanwege het risico op toekomstige energieprijsstijgingen een hoog rendement. Bij een zonnewarmtenet zullen de prijzen van de warmtebron niet stijgen, omdat we zelf de warmte opwekken (met PVT-panelen).
2. Verschillen in hardware
De hardware van een MT- of HT-net bestaat uit stijve stalen buizen en leidingen die onder de straat komen. De hardware van een ZLT-net zijn flexibele, dikke tuinslangen onder de stoep. Goedkoper en makkelijker aan te leggen.
3. Eigenaarschap en winstmarges
Grote energiemaatschappijen willen wel investeren in MT- en HT-netten omdat het om veel gigajoules gaat. Warmtenetten zoals het zonnewarmtenet die in eigendom zijn van de eindgebruikers (of in ieder geval niet van marktpartijen) hebben geen last van:
– (hoge) winstmarges die ze moeten afdragen
– het belang van de eigenaren van het warmtenet om de deelnemende woningen niet te isoleren. Dit is niet in het voordeel van de eigenaren, want na isolatie wordt er minder energie verkocht, dus is er minder winst.
4. En niet onbelangrijk:
Gemeente Haarlem en de Rijksoverheid hebben miljoenen euro’s subsidie verstrekt voor de aanleg van het zonnewarmtenet in het Ramplaankwartier. Dit geld is om dit concept uit te denken, het te realiseren en de aanlegkosten voor het grootste deel te dekken. We hebben mazzel in deze wijk.
Kortom:
Het Zonnewarmteproject Ramplaankwartier biedt een kostenefficiënt en duurzaam alternatief voor traditionele warmtenetten omdat het een Zeer Laag Temperatuur-net is, waardoor bewoners profiteren van lagere kosten, eenvoudigere aanleg en eigenaarschap zonder hoge winstmarges van energiemaatschappijen. En dat geldt zeker voor de bewoners van het Ramplaankwartier.