[flexy_breadcrumb]

Deelnemen

Deelnemen aan Zonnewarmte helpt je een aardgasvrije woning te realiseren. Dit gebeurt in een aantal stappen. De volgorde van deze stappen kun je zelf bepalen, maar het doel is dat alle deelnemende woningen uiteindelijk voldoende geïsoleerd zijn, meedoen aan de warmteopwek, aangesloten zijn op het buurtwarmtenet en op termijn helemaal van het gas af kunnen. 

De stappen naar aardgasvrij

   Huisdossier

De eerste stap naar aardgasvrij is het aanvragen en invullen van een Huisdossier. Hierin komen de gegevens over je woning te staan en gegevens over je huidige energiegebruik (aardgas en elektra).

   Zonnewarmte Rekenmodule

Heb je je Huisdossier ingevuld dan geeft de Zonnewarmte Rekenmodule een inschatting op basis van je ingevulde energieverbruik en de woninggegevens van:

  • het huidige isolatie-niveau
  • de aardgasbesparing na aansluiting op het wijknet
  • het budget dat je kostenneutraal kunt besteden
  • de geadviseerde zonnewarmte-installatie 
  • inschatting beschikbare subsidie
  • de energiekosten na de verschillende stappen naar aardgasvrij, incl de afbetaling van een duurzaamheidslening (waarbij het streven is: niet meer betalen dan je nu betaalt)

   Zonnewarmte-advies

Zorgen voor het isoleren van de woning doe je als bewoner zelf. Dat kun je geleidelijk aanpakken of ineens. Om voldoende warm te worden zonder gas, met PVT-panelen, een water/water warmtepomp en aangesloten op het buurtwarmtenet, moet het warmteverlies beperkt zijn. Het streven is schilindicator 70, maar iets hoger is meestal ook voldoende om straks gasloos te verwarmen.

Zonnewarmte biedt een gesubsidieerd zonnewarmte-advies aan voor € 50 voor (aspirant-) leden. Gekeken wordt naar de isolatie van de woning, de ventilatie, het warmte-afgiftesysteem. Hierbij is het ingevulde Huisdossier nodig en komt de adviseur langs. Na afloop ontvang je een rapport met aanbevelingen.

 Zonnewarmte-installatie

Om warmte op te wekken worden PVT-panelen geplaatst op het dak, en er wordt een geluidsarme water/water warmtepomp en een boilervat in de woning geïnstalleerd. Meestal is een 3-fasen-aansluiting van de elektriciteit nodig.

  Warmte-opslag en buurtwarmtenet

Als de WKO’s (warmte- en koudeopslag) er zijn en het buurtwarmtenet is aangelegd, wordt de woning aangesloten. Wordt er al elektrisch gekookt, dan is er geen gas meer nodig en kan dit worden afgesloten. 

Woon of werk je in het Ramplaankwartier en ben je geïnteresseerd in mogelijke deelname? Vraag een Huisdossier aan. Je krijgt dan een account en een Huisdossierformulier. Na invulling van het Huisdossier zie je de Rekenmodule voor jouw woning en situatie. Deze geeft een indicatie wat deelname voor je portemonnee en je woning betekent. 

Goed om te weten

  • Deelname is voor iedereen in het Ramplaankwartier: voor woningeigenaren en voor huurders.
  • Zowel woningen als andere gebouwen (school, winkel, bedrijf, etc) kunnen worden aangesloten.
  • Het principe dat je niet meer gaat betalen aan energie dan je nu doet, inclusief de benodigde investeringen, is één van de uitgangspunten.
  • Deelname is vrijwillig; niemand wordt verplicht van het gasnet af te gaan.