[flexy_breadcrumb]

Hoe goed moet mijn woning zijn/ worden geïsoleerd voor het buurtwarmtenet?

Als je eenmaal bent aangesloten op het buurtwarmtenet, kan je woning van het gas af mits de volgende zaken op orde zijn:

A. isolatie tot schilindicator 70; dit is grofweg vergelijkbaar met energielabel C. 

a. Lees hier verder over verschillende isolatiemaatregelen en raadpleeg de Huisdossier-Rekenmodule voor meer inzicht in het isolatieniveau van je woning.   
b. Warmte-terug-win (wtw) ventilatie: Hiermee verbeter je de schilindicator en dit kan bij veel woningen van belang zijn voor het comfort.

B. 55°-ready warmteafgifte. Dit houdt in dat je woning zodanig is aangepast, dat het in de koude weken van het jaar aangenaam kan worden verwarmd met een watertemperatuur van 55°C in je verwarmingssysteem (in plaats van de standaard 80°C of hoger). 55°C is een temperatuur die kan worden opgewekt door een warmtepomp zonder dat er te veel elektriciteit gebruikt hoeft te worden. De meeste woningen zijn al 55°-ready. Het kan echter wel voor sommige woningen nodig zijn om de radiator-afgifte capaciteit te verhogen, bijvoorbeeld door een gewone radiator te vervangen door een convector-radiator.

C. elektrisch koken

Als een dergelijk maatregelenpakket (dus isolatie, eventueel aangevuld met wtw-ventilatie en extra radiator-afgifte capaciteit) is toegepast, bespaart dat meestal al een aanzienlijk deel van het normale gasverbruik.

Als A (isolatie tot schilindicator 70) en/of B (55°-ready warmteafgifte) niet op orde zijn en je woning gaat toch van het gas af, dan kan het zijn dat de warmtepomp veel elektriciteit gaat verbruiken. 

Als A (isolatie tot schilindicator 70) en/of B (55°-ready warmteafgifte) niet op orde zijn en je wilt toch al aangesloten worden op het buurtwarmtenet, dan kan dit mits je kiest voor een hybride situatie (in dit geval dus aansluiting op het buurtwarmtenet in combinatie met gas) of een hoger elektriciteitsverbruik accepteert. 

cft-topic-template