[flexy_breadcrumb]

Natuurvriendelijk isoleren spouwmuur, wat is dat?

Natuurvriendelijke methode van spouwmuurisolatie

Wist u dat er vogelsoorten en vleermuizen onder uw dak of in uw spouw kunnen verblijven? Nu meer mensen besluiten om hun huizen te isoleren worden deze bewoners regelmatig gedood en wordt hun habitat bedreigd. Om dit te voorkomen is de methode van natuurvriendelijk isoleren gedefinieerd. Deze methode was in principe al wettelijk verplicht. Naleving van deze wet werd echter lang niet gehandhaafd bij renovatie en/of na-isolatie van particuliere woningen. Sinds de uitspraak van de Raad van State op 2 augustus 2023 is deze methode echter ook voor particuliere woningbezitters verplicht en zal er gehandhaafd worden zowel richting de bedrijven als bewoner/opdrachtgever.

Bij natuurvriendelijk isoleren krijgen de dieren de kans weg te vliegen vóórdat er wordt geïsoleerd. Daarnaast worden er ook nieuwe verblijfplaatsen voor de dieren gecreëerd.


Natuurvriendelijk isoleren volgt de volgende stappen: 

  1. Natuurvrij maken van de woning

Hierbij worden maatregelen getroffen om vogels en vleermuizen de kans te geven om uit uw woning te vertrekken. Hiertoe worden kieren dichtgemaakt en plaatst men op sommige openingen flappen die ervoor zorgen dat de vogels en vleermuizen wel naar buiten kunnen vliegen maar niet meer naar binnen. Het natuurvrij maken van de woning is alleen toegestaan buiten het kraam- en rustseizoen van de dieren. Er zijn twee mogelijkheden. U wilt uw huis in de zomer isoleren, zorg dan dat de woning ruim voor 1 april natuurvrij is gemaakt. De kraamperiode is namelijk tussen 1 april en 1 augustus. Wilt u daarentegen uw huis in de winter isoleren dan moet uw woning uiterlijk 1 november natuurvrij gemaakt zijn i.v.m. de rustperiode.

  1. Nieuwe verblijfplaatsen

In de regel geldt dat elke woning geïsoleerd mag worden nadat deze natuurvrij is gemaakt. Wel moet er een periode van minimaal 4 dagen zitten tussen natuurvrij maken en isoleren. Bij het isoleren zorgt het bedrijf ervoor dat er voldoende (nieuwe) plekken beschikbaar blijven voor de dieren. De verblijfplaatsen worden zoveel mogelijk onzichtbaar in de spouw of dak weggewerkt. Indien dit niet mocht lukken zullen er nesthokjes tegen de gevel geplaatst worden

  1. Melding

Voor het isoleren van woningen met vogels of vleermuizen is ontheffing van de Wet natuurbescherming nodig. Deelnemende gemeenten hebben deze gekregen voor alle inwoners met een eigen woonhuis (geen huurwoning of appartement). Het isolatiebedrijf meldt uw woning aan, zodat u gebruik kunt maken van deze ontheffing. De gemeenten binnen de collectieve actie zijn sinds de uitspraak van de Raad van State druk bezig om deze ontheffingen aan te vragen, maar hebben deze ontheffing nog niet. Zodoende is er voorlopig geen meldplicht. Aangezien het hier beschreven proces al door de provincie Utrecht is uitgerold zijn de bedrijven van mening dat isolatiemaatregelen uitgevoerd kunnen worden mits de woning van tevoren natuurvrij is gemaakt en nieuwe verblijfplaatsen voor de dieren worden gecreëerd tijdens de isolatie.

Meer informatie is te vinden op www.natuurvriendelijkisoleren.nl
Lees ook handleiding-natuurvriendelijk-isoleren

Kortom: het natuurvrij isoleren heeft invloed op zowel de timing van de maatregel als op de kosten. Naast de kosten van de isolatiemaatregel zelf zullen er ook kosten voor het natuurvrij maken in rekening worden gebracht. Momenteel is er alleen subsidie op de isolatiemaatregel en niet op het natuurvrij maken van de woning.

cft-topic-template