[flexy_breadcrumb]

PV(T)-panelen: in het kort

PVT-paneel

PVT betekent PhotoVoltaïsch & Thermisch.

Een PVT-paneel is uit twee lagen opgebouwd. De bovenste laag is de PV-laag, dat is een efficiënt zonnepaneel dat elektriciteit opwekt uit zonlicht. De laag eronder is de thermische laag, deze werkt als een zonnecollector. De thermische laag fungeert als de warmtebron voor de warmtepomp en voor de warmte in het wijkwarmtenet. De thermische laag onttrekt warmte uit de buitenlucht, ook ‘s nachts en ook in de winter.

PVT-panelen hebben dus een dubbele functie. Met dezelfde oppervlakte als een ‘gewoon’ (PV-)zonnepaneel wordt dus veel meer energie opgewekt.

Kijk hier een kort filmpje met uitleg over een PVT-paneel. 

Voor het zonnewarmtenet zijn PVT-panelen nodig: de thermische laag levert het warme water. De PV-laag levert de elektriciteit die de warmtepomp nodig heeft.

PV-paneel

Een ‘gewoon’ zonnepaneel is een PV-paneel. Dit paneel wekt elektriciteit op uit zonlicht. Voor het zonnewarmtenet zijn geen PV-panelen nodig. 

Als er naast de benodigde PVT-panelen nog ruimte op het dak is, kun je kiezen voor plaatsing van extra PVT-panelen. Deze leveren dan warmte voor buurtgenoten die minder plaats op het dak hebben.  

Wat is zonkapel?

Een zonkapel is een extra brede dakkapel, waardoor extra ruimte wordt gecreëerd voor plaatsing van PVT-panelen. Voor woningen met een schuin dak aan de straatzijde

Lees verder »

cft-topic-template